EXPLOZIA vanzarilor de locuinte: nu doar prin Prima Casa!

Orientarea cumpărătorilor și spre alte surse de finanțare indică tendința de maturizare a pieței.

 

Este știut faptul că, în ciuda provocărilor în materie de finanțare, anul 2016 a fost unul foarte bun pentru vânzările de locuințe – probabil că cel mai bun de la declanșarea crizei încoace. Un prim indicator al acestui fapt este reprezentat de cererea-record consemnată pentru programul Prima Casă, care a ajuns la 30.044 de garanții (în valoare totală de 2,8 miliarde de lei) acordate doar în perioada ianuarie-octombrie 2016. Interesant este însă că, potrivit companiei dezvoltatoare a ansamblului rezidențial The Park Apartments, din București, anul trecut a crescut vizibil și numărul celorlalte tipuri de achiziții (cu bani lichizi sau cu alte produse financiare) – un fapt încurajator, ce reflectă tendința de maturizare a pieței.

casuta

 

Aprilie, o lună-record

Silviu Grigorescu, directorul general al Hanner România, spune că legea dării în plată, ce a fost aprobată în luna mai, a făcut ca, în martie și aprilie (în mod tradițional mai slabe pentru achiziții, în așteptarea sărbătorilor pascale), vânzările din piață să „explodeze”. „Anul acesta, aprilie a fost pentru noi luna cu cele mai bune vânzări, de patru ori mai bune față de anul anterior”, pecizează oficialul companiei.

 

Toată agitația din piață a făcut însă ca, în scurt timp, fondurile alocate pentru programul Prima Casă să se epuizeze. În acest context, subliniază Grigorescu, „foarte multe dintre tranzacțiile din 2016 s-au realizat cu ajutorul altor produse financiare. A crescut în piață ponderea tranzacțiilor realizate cu bani lichizi, fiind avantajați clienții cu locuri de muncă în domenii de tipul vânzări sau practicanții unor meserii liberale”.

 

Creștere de 50% a vânzărilor

 

În The Park Apartments, spre exemplu, ponderea celor care au cumpărat prin programul Prima Casă a scăzut în 2016 până la 12%. Asta în condițiile în care, la nivelul lunii decembrie 2016, compania consemna, per ansamblu, o creștere de circa 50% a rezervărilor și vânzărilor în cadrul ansamblului, până la 150 de unități. „Am înregistrat, practic, o medie a rezervărilor de peste 12 apartamente pe lună. Rezultatele au fost foarte bune. Ar fi putut fi chiar mai bune dacă am fi beneficiat de mai multă stabilitate legislativă”, punctează reprezentantul Hanner. Potrivit acestuia, majoritatea cumpărătorilor din cadrul ansamblului au dispus de avansuri mai mari de 15%.

 

După starea generală de nesiguranță resimțită de piață anul trecut, reprezentantul Hanner recunoaște importanța reașezării lucrurilor în domeniul creditării, odată cu revenirea (majorității) băncilor la condițiile anterioare aprobării legii dării în plată. Un fapt semnificativ este reprezentat și de adoptarea unei strategii de derulare a programului guvernamental pe termen mediu. „Ne bucură că, spre final de an, s-a optat pentru un program Prima Casă asumat de autorități pentru o perioadă de cinci ani, măsură care poate aduce în piață stabilitatea de care este nevoie. Mulți clienți preferă acest program datorită siguranței pe care le-o conferă garanția acordată de stat”, spune Grigorescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *