Galeria pentru perdele si draperii – cum alegem modelul corect

1-galerie perdea din otel cu usoara tenta aramie

Un accesoriu pe care il trecem cu vederea atunci cand ne facem planul de amenajare a casei, galeria pentru perdele si draperii nu este nicidecum un element decorativ lipsit de importanta. Un model gresit ales poate strica farmecul perdelelor si draperiilor propriu-zise si chiar pe cel al intregii camere in care a fost montat.

Asa ca e bine sa stii care sunt principalele caracteristici ale galeriilor / sinelor pentru perdele inainte de a scoate banii din buzunar. Am incropit, mai jos, un mic ghid care te poate ajuta sa alegi modelul potrivit in functie de tipul textilelor pe care le va sustine, in functie de suprafata si forma ferestrei si a camerei sau in functie stilul de amenajare al acesteia.

Alegerea galeriei in raport cu elementele din jur

Spuneam ca unii dintre factorii de care trebuie sa tii cont in momentul alegerii galeriei pentru perdele sunt forma ferestrelor si suprafata si inaltimea camerei. In cazul in care camera pe care o amenajezi are tavanele inalte, poti alege orice model de galerie doresti, desi ar fi indicat sa eviti sinele cu montare pe tavan. Exact invers ar trebui sa procedezi in cazul in care este vorba despre o incapere cu tavanele joase. In aceasta situatie sinele de tavan constituie poate cea mai buna alegere, iar daca nu-ti place aceasta idee, este indicat sa-ti indrepti atentia spre galeriile cu design delicat si simplist ce pot fi montate cat mai aproape de tavan, astfel incat sa obtii iluzia de inaltare vizuala a tavanului.

Daca fereastra pe care trebuie sa o decorezi cu perdele este ingusta, iar acest lucru te deranjeaza vizual, poti alege o galerie cu aproximativ 50 cm mai lunga decat latimea ferestrei. In schimb, daca ti se pare ca ai o fereastra prea lata, cumpara o galerie cu lungimea egala cu latimea ferestrei. In acest fel textilele pe care aceasta le va sustine nu vor depasi lateralele ferestrei, iar aceasta va parea mai ingusta decat este in realitate.

Lungimea galeriei

Incep prin a spune ca pe piata de profil se gasesc atat galerii fixe, cu lungimi prestabilite, cat si modele telescopice, cu lungime variabila. Indiferent de modelul pentru care vei opta in cele din urma, e bine sa stii urmatoarele:

– In cazul in care, din cine stie ce motive obiective sau nu, ai decis sa montezi galeria imediat deasupra ferestrei, ar trebui sa ai grija ca picioarele care sustin bara sa fie montate in lateralele tamplariei, imediat deasupra ei. In caz contrar vei descoperi ca nu mai poti deschide fereastra. Si nu cred ca-ti doresti acest lucru.

– Daca ai o fereastra mare, care te-a convins sa alegi o galerie care sa acopere in lungime tot peretele, cumpara una a carei lungime (cu tot cu capete) sa fie cu 6-10 cm mai scurta decat latimea peretelui, astfel incat, dupa montare, sa ramana in ambele laterale cate un gol de 3-5 cm.

– Barele scurte nu au nevoie de mai mult de doua puncte de sprijin, in timp ce barele lungi de peste 1,5-2 metri au nevoie de 3 puncte de fixare in perete: doua la capete si una in mijloc.

Cand alegi galeria trebuie sa tii cont, asadar, de latimea ferestrei si a peretelui pe care aceasta este situata, de distanta fata de peretii laterali si de inaltimea la care aceasta va fi montata in raport cu tavanul.

Stilul de amenajare

Pentru obtinerea unui decor armonios in casa sau apartament, este indicat sa te asiguri ca toate finisajele, piesele de mobilier, accesoriile decorative si textilele provin din acelasi stil de amenajare si formeaza impreuna o familie. Si pentru ca si galeriile fac parte din decor, este important sa te asiguri ca le vei alege pe cele care vor completa decorul asa cum trebuie. Iata cateva exemple:

– Pentru stilurile de amenajare rustic, clasic, scandinav se recomanda alegerea galeriilor din lemn. Totodata, in functie de celelalte elemente ale decorului, stilulurile clasic si rustic pot fi completate cu galerii din fier forjat, iar cel scandinav poate accepta fara probleme si modele din inox.

– Modelele din fier forjat mai pot fi utilizate si in amenajari shabby-chic, vintage, dar mai cu seama in cele cu iz provencal.

– Inoxul sau otelul cromat este perfect pentru complerea decorurilor moderne minimaliste, cu influente high-tech.

– Daca iti plac panourile japoneze, e bine sa stii ca acestea se folosesc de regula impreuna cu sine din inox montate pe tavan.

Alti factori importanti pe care trebuie sa-i ai in vedere

– Materialul din care este confectionata galeria se reflecta nu doar in pretul, calitatea si durata de viata a acesteia, ci si in greutatea pe care o poate suporta. Altfel spus, o bara subtire, din platic poate sustine fara probleme o perdea de bucatarie, insa nu si o draperie confectionata dintr-o stofa grea.

– Nu doar bara este importanta, ci si picioarele de sustinere a acesteia. Daca sub fereastra exista un calorifer voluminos, ar trebui sa alegi o galerie cu picioare cat mai lungi, care vor pune o distanta mai mare intre perete si bara, astfel incat perdeaua sa cada firesc, fara oprelisti, pana la pardoseala.

 

draperii1                              draperii2

 

 

 

draperii3                                draperii5

 

 

draperii6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *