Ce înseamnă Smart Home?

 

Conectivitatea este un cuvânt definitoriu când descriem viața de zi cu zi a omului modern. Din momentul în care am făcut trecerea de la telefoane ”simple” la smartphones viața cotidiană s-a schimbat, îmbrățișând un stil de viață mereu conectat, mereu în schimbare. Astfel că putem regăsi conceptul de smart și în alte domeni, precum cel al locuințelor.

Ceea ce diferențiază o casă smart de una obișnuită constă în faptul că diversele instalații și aparate din casă sunt conectate și pot fi controlate de un dispozitiv central. Spre exemplu temperatura din casă, luminiile, camerele de supraveghere pot fi modificate și supervizate de pe un singur aparat, fără să conteze dacă ești sau nu în casă.

Modul în care funcționează acest sistem e simplu: la o unitate centrală (un receiver) sunt conectați niște senzori care măsoară activitatea unor dispozitive (lumini, alarme, aer conditionat, cafetieră), unitatea centala este conectată prin internet la un smartphone sau laptop de unde utilizatorul poate vedea și modifica activitatea acestor dispozitive.

La ora actuală există mai multe sisteme pe piața internațională precum Zigbee, KNX sau Control4, în România sunt prezenți cei de la Z-Wave prin www.casadinviitor.ro

Care sunt avantajele unei Case Smart?

Care este avantajul acestei conectivități? Pe scurt, confortul. Avânt un astfel de sistem automat implementat în casa ta nu mai trebuie să pierzi timpul cu mici detalii precum: să modifici temperatura manual, să stingi mereu becurile când pleci de acasă, să verifici dacă ușa e încuiată.

Poți programa ca anumite lucruri să se întample automat în funcție de programul tău. Cine nu ar vrea să se trezeasca dimineața cu mirosul de cafea proaspată, sau să te întorci acasă iarna la temperatura ideală înăuntru fără a face risipă de resurse.

Un alt mare ajantaj pe lângă confortul și timpul câștigat este reducerea consumului, spre exempu dacă ești plecat de acasă nu e nevoie să fie funcțională căldura sau clima, la fel și unele aparate electrocasnice. Practic folosești ce ai nevoie, când ai nevoie, fără să mai faci risipă.

 

Ce produse găsim pe piață?

 Philips Hue

 

La fel ca și majoritatea domeniilor smart și piața sistemelor pentru casa inteligentă  este în continuă schimbare și expansiune. O locuință automatizată nu mai reprezintă un subiect ce ține de domeniul SF și vom începe să întâlnim din ce în ce mai des astfel de soluții, datorită avantajelor conferite.

În Romania putem găsi sisteme de iluiminat inteligent la Ikea prin gama TRADFRI și la Philips prin Philips Hue. Dar și un sistem mai complex oferit de cei de la Orange numit Orange Smart Home.

Există și posibilitatea de a crea un sistem de automatizare a unor funcții ale  locuinței de la zero. Folosind o telecomandă smart cu infraroșu (Logitech Harmony Ultimate) poți conecta unele dispozitive compatibile, precum benzi de leduri, PC-uri, sisteme audio sau televizoare.

Totodată așteptam implementarea pe piața locală și a asistentului personal virtual precum Google  Assistant sau Amazon Alexa, astfel de sisteme activate vocal și conectate la aparatele din casă vor duce Smart House la un alt nivel.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *